maandag 12 maart 2018

Atelier Ramakers in de Petrus & Pauluskerk, Parochie Zuid-West Maastricht


Vormelingen
Op zondag 11 maart verscheen om de facebookpagina van de Petrus & Pauluskerk te Maastricht-Wolder een foto met mgr. De Jong en jeugdigen waarbij het vormsel toegediend werd. Op de foto is onder andere te zien het hoofdaltaar, communiebank en verschillende beelden, allen vervaardigd door atelier J.W. Ramakers & Zonen Beeldhouwers te Geleen.

Het hoofdaltaar
Op de achtergrond is te zien: het hoofdaltaar van atelier Ramakers uit 1897, de communiebank uit steen en marmer van hetzelfde jaar.

Het eikenhouten hoofdaltaar meet 5,00 x 3,50 meter met gepolychromeerde scenario´s. De onderbouw is van geornamenteerd steen; op de predella zijn bloem en bladranken. Op het middenscenario is een afbeelding van de uittocht van Egypte gebeeldhouwd, geflankeerd door roodmarmeren zuiltjes.  en op de banderoles de tekst:

A Solis ortu usque ad occasum - Offertur nomem meo obliatio munda; 

koperen tabernakeldeuren waarop een kelk met hostie in mandorla, en de symbolen van de vier evangelisten; boven het tabernakel een draaibare expositietroon waarin een kruisgroep, waaronder de tekst: Consummatum est; deze wordt geflankeerd door twee reliëfs, links de Geboorte, met onderschrift:

Verbum caro facto est

en rechts de Verrijzenis, met onderschrift

Surrexit, non est hic;

aan de buitenzijden, onder de torenbaldakijns met pinakels zijn lindenhouten beelden van circa 1 meter hoog, Petrus en Paulus; boven de expositietroon een hoog torenbaldakijn met pinakels en wimbergen

Retabel hoofdaltaar (foto: auteur)
Tombe met reliëfs, rijk gepolychromeerd (foto: auteur)


Communiebank
Dit kunstwerk meet 4,00 x 0,90 meter en is vervaardigd uit zandsteen en heeft een marmeren blad en roodmarmeren zuiltjes. Het kunstwerk heeft verschillende gepolychromeerde reliëfs, onder andere een hert drinkende van de bron. Het linker reliëf stelt de pelikaan voor die zich aan haar jongen opoffert, terwijl de rechter reliëf het Lam God voorstelt. Op de banderoles de tekst:

Gelijk het hert dorst naar water bronnen dorst mijn ziel naar u o God.

Op de flanken zijn op een verhoging van roodmarmeren zuiltjes houten beelden van engelen geplaatst die koperen kandelaars vasthouden voor verlichting. Electrische verlichting was er nog niet en een deel van de priesterkoor werd op die manier verlicht.
1897 Communiebank

1896 gesigneerde ontwerptekening Communiebank (tekening in bezit van auteur)

Foto: Sander van Daal

Beeld van H. Jozef met kindje Jezus


Het Jozef met kindje Jezusbeeld, geheel rechts op de eerste foto komt ook van Atelier Ramakers. Het is rijk gepolychromeerd. Jozef heeft een lelie in zijn hand en Jezus de rijksappel.

Bijna alle kerkmeubelen in deze bijzondere kerk werden rond 1897, de bouwtijd van de kerk, vervaardigd door de gebroeders Ramakers, te weten: de zijaltaren, heiligbeelden, biechtstoelen, preekstoel, kruiswegstatielijsten, kerkbanken en de timpaan boven de hoofdingang van de kerk. Alles is grotendeels nog aanwezig en intact. Een prachtige kerk welke gebrouwd em bekostigd werd door de parochianen, die het in die tijd vaak niet breed hadden. Allemaal droegen ze een steentje bij. De timmerman bekostigde em vervaardigde de massief houten deuren terwijl de metselaar vrijwillig de muren metselden.



vrijdag 5 januari 2018

Film Hoofdaltaar Sint Petrus/Grote kerk van Sittard

Beste lezers,

Er is vandaag een film verschenen welke onder andere over het hoofdaltaar van de St. Petruskerk in Sittard gaat. Het hoofdaltaar werd in 1893 door Atelier Ramakers geplaatst. Deze wordt in de film uitgebreid beschreven.

Zie link:
https://www.facebook.com/1559997677553958/videos/2074159876137733/?q=historiesittard

Veel kijkplezier!