Op 30 September 1851 kocht de in Lutterade wonende Jan Willem Ramakers (1820-1887) de Noordelijke helft van het complex met de omheinende tuin van de erfgenamen Sassen voor een bedrag van 2.130 gulden. Het contract werd ondertekend in de herberg van Caspar Cloots (Marcellienstraat). Als getuigen traden op Veldwachter J.W. Christoffels en onderwijzer J.W. Crijns. Allen in aanwezigheid van notaris J.R. Lemmens. Hij betaalde 1.250 gulden contant en leende het overige. Onder andere van Kolonel van de Militie Frederic Jan Van Wintershoven. Tevens kocht hij op 30 September 1851 de aangrenzende boomgaard voor 855 gulden en van Johannes Lambertus Schots een boomgaard ter waarde van 340 gulden.
Het wordt in het contract als volgt omschreven:
"1 Een huis en verdere gebouwen met aanpalende tuin en verdere omheinende heggen staande en gelegen aan het kerkhof te Geleen, groot volgens nu gedane meting 12 roeden, bekend op het kadaster onder nummers 719 en 720 enz, enz. "
"2 Eenen boomgaard gelegen ter zelfde plaats, ter eene zijde Theodoor Diederen andere zijde genoemde Smeets, een hoofd een steegje, ander hoofd voorgaande erf, groot volgens meting drieentwintig roeden-vierendertig ellen en kadastraal bekend in de sector B onder nummer 721, ter grootte van vierentwintig roeden"
Eerste aankoop in 1851
Foto 4, foto genomen door auteur
(Klik op de foto voor vergroting)
Achterkant van het huis rond 1930
Foto 5, achterkant van het "Huis Maes"
In het volgende hoofdstuk worden de inwoners die door de eeuwen heen in het huis gewoond hebben kort behandeld. Dit na aanleiding van mijn vader Willem Janssen (*Breda, 1932) die mij vertelde dat hij in zijn jeugd de droom had om door de ondergrondse gangen rond te bazuinen. Dit werd hem echter door zijn oom Louis Ramakers (laatste eigenaar van atelier Ramakers) verboden vanwege eventuele instortingsgevaar. Een van de illustere bewoners was Willem de Garavelle (1692-1759). Hij was kapitein van de Bokkenrijdersbende, een roversbende die Zuid-Limburg in de eerste helft van de 18e eeuw onveilig maakte. Zie link: http://www.bokkenrijders.com/publicaties-en-artikelen/18-willem-de-gavarelle
Geen opmerkingen:
Een reactie posten