Momenteel ben ik druk bezig met het schrijven van het in eind 2017 (streefdatum) te publiceren boek over het atelier van mijn voorvaderen "Atelier J.W. Ramakers & Zonen Beeldhouwers en zijn tijd".
Dit boek gaat, zoals de titel al aangeeft, over het indertijd wereldberoemde atelier voor kerkelijke kunst J.W. Ramakers en Zonen Beeldhouwers te Geleen. Zij produceerden ambachtelijke maar ook fabrieksmatige kerkmeubelen welke over de hele wereld werden geëxporteerd. De kerkmeubelen bestonden uit altaren, communiebanken, preekstoelen, lambrizering, kerkbanken, heiligbeelden, heilig hart van Jezus monumenten, veldkruizen. Deze werden vervaardigd in hout, koper, marmer, verschillende steensoorten of gips.
Vanaf vóór 1820 tot aan uitschrijving in juni 1948 hebben vier generaties bijgedragen aan het beeldhouwersdynastie Ramakers. Daarmee is atelier Ramakers waarschijnlijk het langst bestaande beeldhouwersbedrijf uit de geschiedenis van Nederland. Naast de directe familieleden hebben vele Oud-Geleners en andere beeldhouwers, schrijnwerkers, koperslagers bijgedragen aan het succes van dit bedrijf. Een lijst met medewerkers zal gepubliceerd worden. Echter is de lijst niet compleet omdat er ook veel externen aan het werk waren voor het atelier. Beroemde kunstenaars hebben samengewerkt met atelier Ramakers waaronder de beeldhouwer Charles Vos en Belgische kunstenaar Alfons Daems. Deze lijst zal zo nauwkeurig mogelijk beschreven worden. Ook heeft Ramakers samengewerkt met bedrijven als Cuypers en Stolzenberg uit Roermond. Het atelier werkte veel samen met verschillende architecten zoals Johannes Kayser, Karl Weber, Petrus van Genk, Caspar Franssen enzovoorts.
Aan bod komt hoe het bedrijf heeft kunnen groeien. Welke omstandigheden lagen ten grondslag dat atelier Ramakers ondanks de hevige concurrentie heeft kunnen uitgroeien tot het op één na grootste beeldhouwers bedrijf van het zuiden van het land.
Het bedrijf overleefde meerdere generaties van stijlen. Johannes Henricus Ramakers (1797-1874) was gebonden aan de barokke-stijl, terwijl door zijn zonen Jan Willem Ramakers (1820-1887) en zijn broers hoofdzakelijke neogotische kerkmeubelen geproduceerd werden. De volgende generatie, de zonen van Jan Willem Ramakers, J.H. Ramakers (1851-1925) en P.M. Ramakers (1860-1912) werkten ook hoofdzakelijk in de neogotische stijl. Maar ook werden kerkelijke meubels vervaardigd in het oudere barokkestijl en neo-romaanse stijl. De laatste generatie beeldhouwer Louis Ramakers (1900-1982) ontwierp en vervaardigd naast neogotische kerkmeubelen ook meubelen in Art-Deco. Deze verschillende stijlen zullen uitgebreid beschreven worden.
In het boek verschijnt een catagorische lijst met geleverde werken. Deze werken zullen uitgebreid beschreven worden en zal zoveel mogelijk begeleid worden met fotos. Ook zijn er vele ontwerptekening bewaard gebleven die ook in het zullen in het boek verschijnen.
Het was niet alleen 'koek en ei' bij de familie Ramakers maar er was ook tragedie welke opdrachten vertraagden en tijden van minder opdrachten waren er ook. Hier wordt ook openhartig uit de doeken gedaan. Al met al een boek waar niet alleen de werken gecategoriseerd wordt maar ook de achtergrondverhalen en de context waarin het bedrijf geplaatst moet worden.
Het boek zal uitgegeven worden door uitgeverij SCHUG (Stichting Cultuur-Historische Uitgeverij Geleen) uit Geleen. Zie hiervoor www.schuggeleen.nl met de link: http://schuggeleen.nl/publicaties/voorgenomen-publicaties
In het kader van dit project ben ik nog op zoek naar gegevens en informatie. Betreffende de lijst met geleverd werken welke telkens aangevuld wordt met behulp van internet, kerkelijke instellingen, bouwkundige instellingen van bisdommen, kunsthistorici en nationale en internationale instellingen van cultureel erfgoed is er een 'nieuwe bron' van informatie aangeboord: de kleinkinderen en achterkleinkinderen Joannes Henricus (Henri) Ramakers (1851-1925). Van hen hoop ik nieuwe informatie te krijgen over de familie Ramakers
Geen opmerkingen:
Een reactie posten